Kadına yönelik şiddete dikkat çekmek için Üçyol Metro İstasyonu’nda farkındalık alanı açıldı
25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü'nde Üçyol Metro İstasyonu'nda farkındalık alanının açılışı yapıldı. Alanda, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği ve 62 ülkeden 160 sanatçının katıldığı karikatür yarışmasında dereceye giren karikatürist Halit Kurtulmuş Aytoslu’nun “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele” temalı karikatüründen uyarlanan mural çalışması yer alıyor.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü'nde kadına yönelik şiddete dikkat çekmek için farkındalık etkinliği düzenledi. İzmir Büyükşehir Belediyesi Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Uluslararası Karikatür Yarışması'nda dereceye giren karikatürist Halit Kurtulmuş Aytoslu'nun “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele” temalı karikatüründen uyarlanan mural çalışmasının yer aldığı farkındalık alanı Üçyol Metro İstasyonu'nda açıldı. Açılışa İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Mustafa Özuslu, İzmir Köy-Koop Birlik Başkanı Neptün Soyer, İzmir Kent Konseyi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu Başkanı Nilay Kökkılınç, İzmir Büyükşehir Belediyesi Metro Genel Müdürü Sönmez Alev, İzmir Büyükşehir B elediyesi Sosyal Projeler Dairesi Başkanı Anıl Kaçar ile çok sayıda yurttaş katıldı.
Özuslu kadınların yaşadığı sorunlara dikkat çekti
Programda konuşan İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Mustafa Özuslu, kadınların hem cinsiyet eşitsizliğine hem de fiziksel şiddete maruz kalarak insan hakları ihlalleri yaşadıklarını söyledi. Fiziksel şiddete maruz kalan birçok kadının hayatını kaybettiğini, yargı mekanizmaları ve mevcut yasaların da söz konusu düzenin değişmesinde yeterli iradeyi koyamadığını söyleyen Özuslu, "Sorunun kökeni toplumun bilinçdışında sorunlu bir şekilde yer alan kadın imgesinden kaynaklanıyor. Kadınlar seslerini duyurmaya çalıştıklarında bile baskıyla karşılaşıyor. Kadınların başkaları tarafından nitelendirmeye, sınıflandırılmaya, şefkat görmeye, hoşgörüye değil eşit, adaletli, demokratik insan haklarının öncelendiği bir toplumda yaşamaya ihtiyacı var. 'Ben de buradayım' demek zorunda kalmadıkları, sürekli görünür olabilmek, haklarını koruyabilmek için savaşmak zorunda olmadıkları bir toplum düzeninde yaşamaya ihtiyaçları var” diye konuştu.
Kadına yönelik şiddete karşı çalışıyoruz
İzmir Büyükşehir Belediyesi Kadın Çalışmaları Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalara da değinen Özulsu, “Birlikte mevcut düzenin değişmesi için gerekli iradeyi ortaya koyuyoruz ve çalışmalarımıza kararlılıkla devam ediyoruz. Kadın Dayanışma Merkezimiz, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Birimimiz ve sivil toplum kuruluşlarımızla birlikte gerçekleştirilen ortak kadına yönelik gerçekleşen her türlü şiddetin önlenebilmesi için çalışırken, sonrasındaki süreç için de desteklerimizi sürdürüyoruz” dedi.
Kadına karşı şiddet her geçen gün artıyor
İzmir Kent Konseyi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu Başkanı Nilay Kökkılınç da uzun yıllardır, kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda çaba sarf edildiğini fakat başarı elde edilmediğini söyledi. Kökkılınç, “Kadına karşı şiddet her geçen gün daha da artıyor. Bunun pek çok nedenleri var. İzmir Büyükşehir Belediyesi Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu olarak İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Tunç Soyer ile eşi Neptün Soyer’in desteğiyle birçok çalışma yaptık” diye konuştu.
Konuşmaların ardından katılımcılar "Toplumsal Cinsiyet Eşitliği" konulu mural sergisini gezdi.
Dereceye giren eserlerden
İzmir Büyükşehir Belediyesi Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Uluslararası Karikatür Yarışması’nda üçüncülük ödülü kazanan Halit Kurtulmuş Aytoslu'nun eseri, mural sanatçıları Yunus Şahin ve Mustafa Deniz Kubilay tarafından yeniden yorumlanarak Üçyol Metro İstasyonu duvarında sergilenmeye başlandı. Yarışmaya 62 ülkeden 160 sanatçı 1600’den fazla eserle katılım sağlamış, grafiker, karikatürist, ressam ve illüstüratörlerden oluşan seçici bir uzman kurul tarafından değerlendirilen yarışmanın sonucunda dereceye giren eserler ve ilk 100 eser geçtiğimiz yıl toplu taşıma araçlarına da giydirilmişti.
Şiddetsiz bir dünya için dans ettiler
İzmir Büyükşehir Belediyesi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü'nde İzmir Kent Konseyi işbirliğiyle “Şiddetsiz Bir Dünya Birlikte Mümkün” sloganıyla bir etkinlik daha düzenledi. Konak Meydanı Turuncu Bahçe önünde çağdaş dans sanatçısı Cansu Ergin ve def sanatçısı Sami Hosseini canlı performans sergiledi.
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı